29 Haziran 2008 Pazar

Tarihte bunları biliyor muydunuz 1

ON DÖRT

Bazı insanların hayatlarında bazı rakamların yeri çok anlamlıdır. Mesela Osmanlı padişahlarının on dördüncüsü olan 1.Ahmet, on dört yaşında padişah olmuş ve on dört sene padişahlık yapmış. (Osman Lütfi, Osmanlı Adalet Düzeni İst. 1979 sf :61)

DEMİRBAŞ ŞARL

İsveç Kralı 12. Charles , Rus Çarı Deli Petro’ya Paltova savaşında yenilince (1709) Osmanlıya sığındı. Osmanlı onu himaye etti. Fakat Şarl (Charles) ülkesine bir türlü dönmedi. Durum böyle olunca adı da ‘Demirbaş Şarl’a ‘çıktı. (Mustafa Armağan İnsanlığın Son Adası sf: 110)

GÜZERGAH

Abdülaziz’den Rumeli Demiryolu’nun Topkapı Sarayı’nın bahçesinden geçmesi için izin istenmeye gidildiğinde ‘Demiryolu yapılsın da isterse sırtımdan geçsin’ demişti. (Şükrü Karatepe-Darbeler Anayasa ve Modernleşme sf: 74)

MAYMUN’UN ZAFERİ

Yunan kralı Aleksandros, İngiltere’den aldığı yardıma güvenerek Türkiye’nin işini bitireceğini sanıyordu. Türkiye üzerine geniş çaplı bir saldırı düzenlemeyi düşündüğü günlerde düzenlediği bir eğlence ortamında ‘Gelecek hafta İstanbul’da vereceğim ziyafete hepiniz davetlisiniz’ demişti.
O gece kralın taşkınlıkları sabaha kadar devam etmişti. Büyük bir zaferin hayaliyle yaşayan Aleksandros o gecenin sabahında hava almak için bahçeye çıkmıştı. Bahçede kendi halinde duran maymun bir anda kral’ın üzerine atladı.
Yanındaki adamları maymuna engel olamamışlardı. Maymun kralın kolundan ısırmıştı. Kral bu küçücük yarayı ilk anda pek önemsemedi. Aradan birkaç hafta geçtikten sonra kral çığlık çığlığa bağırmaya ve etrafa saldırmaya başladı. Gerçek anlaşılmıştı: Yunan Kralı Aleksandros kudurmuştu. Doktorların da tavsiyesiyle kral bir odaya kilitlendi. Odada kafasını duvarlara vurarak, çığlıklar atarak can verdi. (Tarihte İlginç Gerçekler-Yitik Hazine Yayınları)

LABORATUVARDA ŞİMŞEK ÇAKARSA

Endülüslü bilgin Abbas b. Firnas, laboratuarda suni bulutlarla gök gürültüsü ve yıldırım meydana gelişini gösterecek kadar yüksek ilmi seviyeye ulaşmıştı.
Nobel ödüllü ünlü Fransız fizikçi Pierre Cuire ‘Endülüs’ten bize 30 kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Eğer yakılan bir milyon kitabın yarısı kalmış olsaydı, bugün çoktan uzayda galaksiler arasında seyahat ediyorduk.’ demişti. (Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, Çağ yay. Cilt 4 sf 242)

Hiç yorum yok: